Kaleidoscope

Cornbread

Posted on: Jueves 17 enero 2008

The following recipe is a response to E.’s Pastel de elote (Corn cake). She asked me, as a comment, to show her my recipe of corn bread to compare, I said “no problem”… This was one month ago. Ahem.

Cornbread / pain de maïs

Ingredients:
for one loaf / pour un pain

– 1 cup corn flour / 1 tasse de farine de maïs
– 1 cup all-purpose flour / 1 tasse de farine tout-usage
– 1/4 cup sugar / 1/4 tasse de sucre
– 1 teaspoon salt / 1 cuilleré de sel
– 1 teaspoon baking powder / moitié d’un sachet de levure chimique (ou l’équivalent)
– 2 eggs / 2 oeufs
– 1/4 cup shortening (I use canola oil, but corn oil should be good too!) / 1/4 tasse d’huile (jaune)
– 1 can of cream corn / une boîte de maïs en crème.

Mix all the dry ingredients first, then add the liquids. Bake at 424°F for 20-30 minutes (until it looks, you know, ready). Enjoy warm or cold, with salty or sweet spread. Yummy!
Mélanger les ingrédients secs en premier, puis ajouter les liquides. Cuire au four environs 20-30 minutes à 180°C (Th.6). À déguster tiède ou froid, tartiné de sucré ou de salé. Miam!

4 comentarios to "Cornbread"

There is the « broa », cornbread Portuguese do. So delicious, even more when it’s warm with butter.
And the Brazilian cake, « bolo de fubá » is heavenly.🙂
I’m hungry !
Lemme have a croissant (in Rome do as Romans, aight ?)

MMMh! Can’t wait to ask my MIL for the recipe!

J’ai une question: le mais en crème c’est une boite de mais que tu passes au blender ou c’est autre chose?

Dans les boîtes ici y’a écrit: “Cream style corn” et je sais qu’au Québec ils appellent ça “maïs en crème”, mais je suppose que tu peux aussi passer une boîte au mixer ou mettre une boîte “normale” et rajouter un peu d’eau… (J’aime bien expérimenter alors je crois que ça devrait fonctionner!)🙂

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